Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij

 

Przepisy Smakosza

 
mini 

Bouillabaisse - zupa rybna z owocami morza

Ocena użytkowników:  / 6

zupa rybna 2

Wystarczy dodać: 

- 2 ząbki czosnku, 

- oliwę z oliwek, 

- kostkę rosołową, 

- 3 duże pomidory, 

- natkę pietruszki, tymianek, 

- 50 ml białego wytrawnego wina, 

- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)

 

Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem około 10 minut na niewielkim ogniu .  W międzyczasie przygotowujemy bulion (1 kostka rosołowa na 0,5 litra wody) i zalewamy nim warzywa. Dodajemy ryby oraz pokrojone pomidory bez skórki, posiekaną pietruszkę i tymianek. Całość gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza, wino oraz przyprawiamy do smaku.

Zupę serwujemy z bagietką lub grzankami.

 

SMACZNEGO!

 


 
produkty 

Filety z czarniaka z ryżem i warzywami

Ocena użytkowników:  / 1

Filety z czarniaka natrzeć 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi ze słodka papryka, pieprzem i szczypta soli. odstawić na godzinę do lodówki, a następnie usmażyć na oleju i odsączyć z tłuszczu. W tym czasie obrać i posiekać czosnek, paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i paprykę wymieszać z miodem, oliwa, skórka z cytryny i pozostałym sokiem z cytryny. Ryz ugotować na sypko, następnie zalać paprykowo-czosnkowym sosem, wymieszać. rybę podzielić widelcem na kawałki, delikatnie połączyć z ryżem, wymieszać z sosem. Pozostawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki na 30 min. przed podaniem posypać natka pietruszki.

 
produkty 

Filety z halibuta w sosie kaparowym

Ocena użytkowników:  / 1

Filety z halibuta opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. odstawić na 10 minut. w szerokim garnku zagotować wodę z winem, octem, solą, obraną cebulą, pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym. Gotować 5 min. do wywaru włożyć filety i ogrzewać na bardzo małym ogniu 15 minut. Odłożyć rybę na podgrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce, wywar przelać przez sito. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, uprażyć na złotobrązowo. Zasmażkę rozprowadzić wywarem. Do sosu dodać kapary, przyprawić solą i cukrem. Śmietanę wymieszać najpierw z żółtkiem, następnie z 2 łyżkami gorącego sosu. Zdjąć garnek z ognia i zaciągnąć sos śmietaną z żółtkiem. Filety polać sosem, udekorować plasterkami cytryny.

 
produkty 

Filety z mintaja z grillowanymi warzywami

Ocena użytkowników:  / 1

Filety z mintaja oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym, skropić oliwą i odstawić na kilkanaście minut.  Cukinię, paprykę, cebulę i pomidor pokroić w plastry lub paski i grillować z przyprawionymi filetami z mintaja. Ułożyć na talerzu, rybę skropić sokiem z cytryny i udekorować listkami bazylii.

 
 
produkty 

Filety z sandacza w śmietanie

Ocena użytkowników:  / 3

Filety z sandacza pokroić na części, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie obrać oraz pokroić cebulę na półkrążki i dodać do smażących się filetów, całość posypać pieprzem. Dusić filety na wolnym ogniu, aż zeszkli się cebulka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i zalać filety z cebulą. Pozostawić patelnię bez przykrycia do odparowania około 1/3 rosołu, następnie dolać śmietanę i chwilę gotować.

 
 
 

Zgłoś przepis