Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij

 

Tilapia

 

TILAPIA Oreochromis spp /Oreochromis niloticus. Ryba słodkowodna, hodowlana. Występuje we Wschodniej Afryce, Izraelu oraz Japonii, Tajlandii, Filipinach, Brazylii i Chinach. Doskonale nadają się do smażenia.

Sandacz

 

SANDACZ Lucioperca lucioperca/Stizostedion lucioperca. Pochodzi z wód na północ od Bałkanów i Alp, spotykany jest również w innych krajach europejskich. Duże okazy nadają się do farszowania. Świetnie smakują również z grilla, smażony lub pieczony w skorupie solnej. Jego mięso używane jest też jako farsz rybny.

Krewetki koktajlowe

 

KREWETKI KOKTAJLOWE Parapenaeopsis Hardwickii. Krewetki koktajlowe świetnie nadają się do pieczenie, duszenia stanowią znakomity dodatek do sałatek

Krewetki Black Tiger

 

KREWETKI BLACK TIGER Penaeus monodon. Zamieszkują wody Azji. Odławiana najczęściej w Indiach, Indochinach oraz na Dalekim Wschodzie. Krewetki odgrywają istotną rolę na światowym rynku. Nadaje się znakomicie do smażenie lub grillowania oraz duszenia. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek.

Kalmary tuby

 

KALMARY TUBY Illex Argentinus/ Todorodes Pacificus. Jest rozpowszechniony przede wszystkim w Morzu Śródziemnym. Kalmary można spożywać na surowo w postaci sushi. Ich zwarte, chude mięso zwykle się krótko gotuje, smaży bądź grilluje albo dusi, co trwa, zależnie od wielkości ok. 30 minut. Małe kalmary można gotować całe, a ich worek trzewiowy (tzw. tuba) doskonale nadaje się do nadziewania.

Mule

 

MULE Mytilus edulis. Ten odporny i łatwo przystosowujący się małż występuje we wszystkich oceanach półkuli północnej. Najczęściej gotuje się je na parze wywaru z włoszczyzny i białego wina.

Morszczuk

 

MORSZCZUK Merluccius hubbsi. Występuje od północnej Norwegii i Islandii po Mauretanię w Morzu Śródziemnym. Jego mięso świetnie nadaje się do smażenia i dobrze smakuje z ostrymi przyprawami.

Mintaj

 

MINTAJ Theragra chalcogramma. Zamieszkuje przybrzeżne wody północnego Pacyfiku. Mięso jest bielutkie i doskonale nadaje się do smażenia.

Małże nowozelandzkie

 

MAŁŻE NOWOZELANDZKIE Perna canaliculus. Występują tylko w wodach Nowej Zelandii. Najczęściej gotuje się na parze w wywarze bulionowym, ale jada się także duszone, jako dodatek do sałatek lub do zup.

Łosoś

 

ŁOSOŚ Oncorhynchus keta/Oncorhyntus gorbuscha. Gatunek ten występuje w północnym Pacyfiku wzdłuż wybrzeży Azji aż po Koreę Północną i Japonię oraz u wybrzeży amerykańskich do San Francisco. Łosoś należy do rodziny, którą niemal każdy lubi, z której można zrobić wiele kulinarnych rarytasów. Świetnie nadaje się do smażenia i grillowania.